10.07.2005 :: 23:58
Jakość kawy Różnice w jakości kawy są przede wszystkim uzależnione od sposobu i stopnia palenia danych ziaren kawy. Każdy rodzaj kawy ma również swój specyficzny smak Sposób przyrządzenia Przyjemność picia kawy zawdzięczamy substancjom smakowym i zapachowym naparu przygotowanego ze zmielonej kawy. Najważniejszymi czynnikami podczas jej przyrządzania są stopień zmielenia i odpowiednie dozowanie, które powinny być dopasowane do danej metody zaparzania. Ma to zasadniczy wpływ na efekt końcowy Kawa tradycyjna czy espresso?To specjalny sposób przyrządzania czyni kawę espresso wyjątkową. To, co ją wyróżnia, to pobudzające działanie, intensywny smak i mała ilość kofeiny. Przyrządzając espresso, osiągamy znacznie wyższy stopień rozpuszczenia składników kawy. Kawowe przepisy Klasyczne przysmaki według włoskich receptur Macchiato Espresso ozdobione mleczną pianą, serwowane w filiżance do espresso. Nie jest to jednak małe cappuccino, ponieważ nie dolewa się do niego gorącego mleka. Corretto Corretto to espresso z dodatkiem grappy, brandy lub likieru. Coretto jest serwowane w filiżance do espresso. Caffè latte Rodzaj kawy z mlekiem. Dużą filiżankę napełnia się podwójnym lub wydłużonym espresso, uzupełniajac do końca gorącym mlekiem. Caffè moca Do wysokiej szklanki wlewane jest w 1/3 espresso, w 1/3 gorące mleko i w 1/3 kakao. Może być serwowane ze spienionym mlekiem lub bez. Napoje kawowe na upalne dni Kawa Brasiliana Składniki: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 g cukru 500 ml mleka 1 opakowanie lodów waniliowych Przygotowanie: Kawę wymieszać z cukrem i mlekiem, aż do rozpuszczenia się sproszkowanej kawy i cukru. Lody waniliowe pokroić w kostkę i nałożyć do wysokich szklanek. Dodać kawę zmieszaną z mlekiem. Napój podawać od razu po przygotowaniu. Mrożona kawa po wiedeńsku Przygotowanie: Kulka lodów waniliowych, zimna duża mokka z bitą śmietana na wierzchu, posypane cukrem pudrem. SMACZNEGO